Prelevare de Organe la Spitalul Județean de Urgență Buzău: O Nouă Șansă la Viață pentru Pacienți Tineri
În data de 6 martie 2025, la Spitalul Județean de Urgență Buzău (S.J.U. Buzău), a avut loc o intervenție medicală deosebită, prin prelevarea de organe de la un pacient în vârstă de 31 de ani, aflat în stare de moarte cerebrală. Rudele acestuia, în ciuda tragediei, au ales să dea o șansă la viață unor pacienți tineri, inclusiv unui copil în vârstă de 4 ani, prin acordul lor de a dona organele pacientului.
Această acțiune a fost posibilă grație unui efort colectiv din partea echipei medicale de la S.J.U. Buzău, care a coordonat și realizat prelevarea de organe și țesuturi. Echipa de medici, condusă de dr. Adrian Zoican, coordonatorul Transplantului din cadrul Centrului de Transplant Buzău (C.D.T), a fost completată de dr. Victor Ionită (K.D.P), dr. Ștefania Szabo, director medical, precum și de o echipă de medici ATI: dr. Aura Daniliuc, dr. Ion Tudos și dr. Sebastian Ilie. Aceștia au asigurat menținerea pacientului în stare stabilă pe întreaga durată a intervenției și preoperator, în colaborare cu dr. Bogdan Rotund, medic curant neurochirurgie.
În urma prelevării, organele au fost distribuite pacienților compatibili, iar o echipă de medici de la Spitalul „Sf. Marina” din Sofia, Bulgaria, s-a deplasat la Buzău pentru a coordona prelevarea și transplantul acestora. Astfel, cordul pacientului va ajunge în Bulgaria, pentru un pacient compatibil, întrucât în România nu exista niciun pacient eligibil. Ficatul a fost împărțit între doi pacienți tineri, unul de 4 ani și altul de 26 de ani, care vor beneficia de o șansă la viață. De asemenea, rinichii, corneea, osul și tendonul prelevate vor ajunge la pacienți din București.
Pentru ca această prelevare de organe să poată fi realizată cu succes, au fost mobilizate echipe întregi de medici, asistenți și personal auxiliar. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău mulțumește public familiei donatorului pentru gestul lor nobil, de a transforma durerea în speranță, dar și echipelor medicale care au contribuit la succesul acestei intervenții. Prin acest act de generozitate, familia pacientului a oferit o nouă șansă de viață pentru mai mulți oameni, demonstrând că din durere poate naște speranță pentru alți semeni.