EDUCAȚIE

Erasmus+ Teaching Character:Positive Psychology for Every Teacher15-20.04.2024, Ljubljana, Slovenia

În perioada 15-20 aprilie 2024, două cadre didactice de la Școala Gimnazială Comuna Măgura (Macoveanu Georgiana – limba și literatura franceză/ TIC și Bercu Andreea – profesor pentru învățământ primar), au participat la un curs de formare în cadrul programului Erasmus+, organizat de Primera Courses, care s-a desfășurat la Ljubljana, Slovenia.

Tema cursului a fost despre Caracterele predării – Psihologie pozitivă pentru fiecare profesor.

Cursul s-a concentrat pe explicarea și arătarea cât de pozitive sunt instrumentele psihologice care contribuie la dezvoltarea punctelor forte ale caracterului, emoțiilor pozitive, rezilienței, fluxului și angajamentului, precum și la aplicarea intervențiilor pozitive pentru a îmbunătăți emoțiile pozitive, angajamentul, relațiile, sensul și realizările.

Ne-am dezvoltat o înțelegere interculturală prin schimbul de bune practici care au avut loc în timpul cursului. De asemenea, am vizitat o școală slovenă și am avut un atelier cu alți profesori de acolo, legat de tema cursului. Am aflat care sunt metodologiile de la curs care sunt aplicate școala respectivă și care au fost rezultatele pe care ei le-au primit în urma aplicării noilor metodologii.

Prima zi a început cu o întâlnire introductivă, explicarea aranjamentelor practice, prezentarea participanților și a orarului. Am continuat cursul cu prezentarea punctelor forte ale caracterului. Fiecare individ posedă toate cele 24 de puncte forte ale caracterului în grade diferite, oferind fiecărei persoane un profil unic de caracter. Introducere în modelul PERMA: PERMA descrie motivatorii umani fundamentali, adică P – emoții pozitive, E – angajament, R – relații, M – sens, A – realizare.

A doua zi a fost despre încurajarea mentalității de creștere: într-o mentalitate fixă, oamenii cred că însușirile lor de bază sunt pur și simplu trăsături fixe. Această viziune creează motivație, productivitate, dragoste pentru învățare și reziliența care este esențială pentru o mare realizare. Am învățat cum să conștientizăm emoțiile elevilor, cum să dezvoltăm și să cultivăm sentimente precum bucuria, seninătatea, recunoștința, admirația și speranța.

Ziua a treia s-a axat pe relații pozitive: atunci când elevii se simt siguri în ceea ce privește școala, văd învățarea ca pe un scop și au relații bune cu profesorii și colegii lor, sunt mai implicați din punct de vedere academic și, prin urmare, obțin mai mult. Am învățat să implementăm strategii pentru a crește gradul de conștientizare în relații: de la egal la egal și de la elev la profesor (și invers).

A patra zi a avut ca temă reziliența: reziliența este capacitatea noastră de a reveni din stresul vieții. În cadrul atelierului de la școala din Skofja Loka am învățat despre conștientizarea și auto-reglementarea emoțională, controlul impulsurilor, optimismul, gândirea flexibilă și precisă, empatia, auto-eficacitatea, conectarea și implicarea în activitățile practice.

Ziua a cincea a fost despre flux și implicare: Fluxul este o stare în care oamenii sunt atât de implicați într-o activitate încât nimic altceva nu pare să conteze.

Ultima zi a cursului a avut mai multe etape: planificarea activităților de diseminare si valorificare; evaluarea proiectului; ceremonia de certificare.

Pe lângă cursul propriu-zis, am descoperit un oraș superb, plin de istorie și locuri minunate. Trainerii cursului au fost foarte profesionali, implicați, serioși, punctuali și atenți la nevoile fiecărui cursant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *